Om BHV’er te worden heb je vast een BHV-training gevolgd. Ben je geslaagd, dan heb je het certificaat BHV gehaald. We horen vaak de vraag hoe lang dit certificaat geldig is. In dit artikel duiken we dieper in op de vraag wat een BHV-certificaat inhoudt, waarom het belangrijk is, en hoe lang het geldig is. Of je nu je certificaat moet vernieuwen of je voor de eerste keer wilt certificeren, wij zorgen dat je volledig voorbereid bent om veiligheid op je werkplek te garanderen.
Wat is een BHV-certificaat?
Een BHV-certificaat toont aan dat je getraind bent in bedrijfshulpverlening. De BHV cursussen bij IVM bestaan uit levensreddend handelen (eerste hulp verlenen), brand, communicatie en ontruiming. Deze onderdelen zijn vastgesteld in de Arbowet. Slaag je voor de praktijktoetsing in de training, dan ontvang je een BHV-certificaat. Daarmee kan je werkgever aantonen dat de organisatie voldoet aan de wettelijke voorschriften voor bedrijfshulpverlening.
Voor jezelf is het ook belangrijk om goed getraind te zijn. BHV’er zijn is een verantwoordelijke taak. Jij bent als BHV’er verantwoordelijk voor de veiligheid van je collega's bij een incident. Genoeg reden dus om te zorgen dat je vaardigheden in hulpverlening op orde zijn.
Hoe lang is BHV geldig?
Het BHV-certificaat van IVM is één jaar geldig. Echter stelt de Arbo-wetgeving hieraan geen verplichting. In de wet staat alleen dat BHV'ers goed getraind moeten zijn. Kennis zakt echter snel weg, daarom vinden wij het belangrijk dat je ieder jaar een BHV herhaling volgt.
Wat zegt de Arbowet over BHV?
In de Arbowet staan regels die ervoor zorgen dat jij veilig kunt werken. Artikel 3 zorgt ervoor dat je werkgever maatregelen neemt zodat jij en je collega’s veilig zijn op het werk.
Artikel 15 zegt dat je werkgever één of meer werknemers moet aanwijzen als BHV'ers. Als werknemer leer je hoe je moet handelen bij ongelukken of brand en hoe je zorgt dat iedereen veilig kan evacueren. Het is ook belangrijk dat je de juiste spullen hebt om je werk goed te doen, zoals EHBO-kits en brandblussers. Het doel is om de kennis en vaardigheden van de BHV-organisatie te waarborgen. Om deze reden adviseren wij ook om jouw BHV-kennis en vaardigheden jaarlijks up-to-date te houden door middel van een cursus.
BHV-certificaat vernieuwen: alles over onze herhalingscursussen
Het is verstandig om de herhaling van je BHV-certificaat ruim voor de verloopdatum te plannen. Bij IVM kun je het hele jaar inschrijven voor een BHV herhalingscursus. Deze trainingen frissen je kennis op, leren je nieuwe vaardigheden en verbeteren bestaande handelingen.
Bekijk ons BHV Herhalingsaanbod
Verbreed je BHV-kennis: ontdek al onze BHV-trainingen bij IVM
Naast de standaard BHV-cursus biedt IVM ook gespecialiseerde trainingen aan, zoals ploegleider BHV, hoofd BHV, en cursussen gericht op crisismanagement en het beheer van brandmeldinstallaties. Deze cursussen bieden diepgaandere kennis en bereiden BHV'ers voor op leidinggevende rollen binnen de veiligheidsorganisatie van hun bedrijf.
Ontdek onze andere BHV-cursussen
De kracht van praktijkgerichte BHV-cursussen
IVM zorgt voor een praktijkgerichte aanpak voor alle BHV-trainingen. Je leert door (online) instructies en realistische scenario-oefeningen. Als BHV’er oefen je jouw vaardigheden in de praktijk. Praktijktraining is essentieel, omdat het je voorbereidt op echte noodsituaties waarin een snelle en effectieve reactie nodig is.
Haal je certificaat met de (online) BHV cursus van IVM!
Wil jij je BHV Basis certificaat halen? Onze op maat gemaakte (online) cursus is zo ontworpen dat je klaar staat voor elke (nood)situatie.
Bij IVM bieden wij jou een praktijkgerichte training waarbij je alle onderdelen van bedrijfsveiligheid doorloopt. We kiezen voor een actieve leervorm waarbij je ervaart en beleeft, zodat je goed voorbereid als BHV’er aan de slag kan.
Ga aan de slag als BHV’er en kies voor een van de volgende trainingen:
Bekijk ons bhv basis aanbod Bekijk ons online BHV basis aanbod